Letní tábor

  pořádá občanské sdružení KOLT - E-PŘIHLÁŠKA

Máte štestí, že jdu zrovna kolem! Setonův hrnec.

 Ano, doháním souvislosti touto reportáží, která je z doby, kdy ještě nebyla založena tato podkategorie.

 Bylo to loni na podzim. Jeli jsme do Sedla na akci zvanou "Na pohodu". O tomto víkendu jsme již psali, ale...

 Johanův los padl na skuoinku Štěpána a bylo jasné, že ho máme v týmu. Ihned po losování, u porady co vaříme, Johan říká: "To je jasné, Setonův hrnec a upečeme maso." Nato vytahuje zálesácký nůž a předává ho Davidovi, aby vyhloubil jámu v zemi.

 David začal kopat a Johan se už po kolena brodí v potoce a vyhazuje na břeh vhodné kameny. Cestou z vody bere spousty dříví a háže jej na oheň, aby udělal obrovský žhavý popel. Když vše vzplálo, jak si představoval, umístil vybrané kameny do žhavého v ohni. Znalecky pokýval hlavou při pohledu na nakrájené maso a letmým otočením hlavy zjistil stav vykopané jámy.

 Nic neřekl a odešel hledat vhodný klacek, který použije pro vlití vody. Tím, že to nekomentoval, bylo jasné, že je vše v pořádku a připraveno.

 A všichni ostatní jsme se věnovali bramborákům.

 Ale už se vrací. Nese v jedné ruce větev a v druhé obrovské množství nějakých rostlin. Vystílá vykopanou jámu zelenou květenou a po vrstvách to prokládá masem.

 (Všichni na to koukáme, jako do díry, do které pohřbívá krávu.)

 Má to tam už všechno. Ještě to přikryje lopuchama, vloží do středu dřevěný kolík, který opírá o maso na dně jámy, zaháže žhavými kameny a zakončuje pohřební obřad tím, že celou jámu zahrne vykopanou hlínou.

 (Pohřeb je u konce. Jen místo kříže z hrobu trčí konec dřevěného kolíku.)

 "Přineste kotlík vody!" Ihned plníme jeho slova a čekáme přinejmenším výbuch.

 Ten nenastává. Pomalu chytá pahýl kolíku, který trčí z jámy a začne ho vyviklávat a pomalu vytahovat. Když se vše podaří je po vyjmutí kolíku před námi na zemi otvor přímo do středu jámy, kde je pohřbené maso spolu se žhavými kameny.

 Bere přinesený kotlík s vodou a vytvořeným otvorem někam dolu ke kamenům lyje celý obsah. Hlavní efekt začíná. Voda začne prudce ochlazovat kameny a odpařovat se.

 Ihned ucpává připravenou hlínou nalívací otvor, aby pára neunikla, 2x - 3x se po zasypané jámě projde a spokojeně si jde sednout k ohni.

 Za 20 minut vše zase vykopeme. Rozbalíme maso z listů a opravdu vše je krásně upečené a Johanova záhadná rostlina masu dala lahodnou chuť.

 Johan je spokojenej. My nevěřícně koukáme do jámy, žvíkáme maso a vlastně jsme spokojeni také.

 Tak tohle by taky fungovalo!

a tady je fotonávod:

P9170351

P9170352

P9170353

P9170354

P9170355

P9170356

P9170357

P9170358

P9170359

P9170360

P9170361

P9170362

P9170363

P9170364

P9170365

P9170366

P9170371

P9170372

Komentáře  

 
#5 DAN 2017-07-23 11:57
ČAU KUBO JAK SEMAŠ JA DOBŘE NATABOŘETO BILO FAJN POZDRAVUJ CUBU A KLARKU
Citovat
 
 
#4 Setonův hrnec. 2014-02-24 09:39
Stará známá věc. Pěkný návod. Jen kameny z potoka a maso upečené za dvacet minut jsou kardinální nesmysly. I kuře (peče-li se celé) se v téhle jámě dělá cca dvě hodiny.

Hawk :)
Citovat
 
 
#3 pag 2013-02-01 14:01
Kameny z potoka do rozžhaveného popela a maso hotové za 20min? :D
Citovat
 
 
#2 Johan1 2012-05-04 09:59
Máte opravdu štěstí, že jdu právě kolem. Tábory mi dávají prostor na vyzkoušení starých praktik a vynálezů. Kde jinde bych mohl Tyhle věci praktikovat. Mám připravené další kousky. :P
Citovat
 
 
#1 Kuba 2012-05-03 22:11
Pěknej a chutnej článek.
Škoda, že neni ve fotostory, ehm :-)
Citovat
 

















Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasím. INFORMACE

EU Cookie Directive Module Information